Recepty

                                     

Oblíbené recepty jídel ze školní jídelny

MŠ Pohádka

    

               

 ♠ Salát z červené řepy s pomerančem

(norma na 10 osob) 

 Červená řepa nudličky Bonduelle 600 g

 Pomeranče 350 g  

 Med  50 g

 

Pomeranče okrájíme a dužinu vykrájíme po měsíčcích. Přidáme do částečně zcezené červené řepy. Dochutíme medem. Vychladíme a podáváme.

 

♠ Vihorlatský kuřecí řízek

(norma na 10 osob)

kuřecí prsa  800 g

olej 60 ml

fazolové lusky (mražené nebo sterilované) 160 g

šunka dětská  130 g

sýr eidam  130 g

mouka hladká 40 g

cibule 60 g

sůl, podle chuti koření, podle chuti máslo, červená paprika čerstvá 25 g


Maso omyjeme,osušíme,naporcujeme,naklepeme,osolíme,okořeníme a opečeme na oleji. Opečené maso naskládáme na olejem vymazaný plech. Fazolky uvaříme (pokud používáme sterilované, tak nevaříme), orestujeme na másle a položíme na plátek masa, posypeme nakrájenou šunkou, přikryjeme plátkem eidamu a zapečeme, až se sýr roztvaví. Zdobíme červenou paprikou. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.

 

♠ Králičí nudličky s penne těstovinami

(norma na 10 dospělých porcí)

  králík hřbet bez kosti 700 g

  olej 18 g

  těstoviny penne 1 840 g

  sůl 20 g

  cibule  85 g

  smetana 33 %  70 g ( lze nahradit kokosovým mlékem)

  petrželová nať  8 g

  směs paprik  600 g (červená,zelená,žlutá)

  tuk  40 g

  paprika sladká 10 g (můžeme nahradit  Kari kořením)

 

Králičí hřbety nakrájíme na nudličky, osolíme (můžeme okořenit dětským kořením Natur Vegeta, Solčankou nebo bylinkami) a promícháme s olejem. Vložíme do gastronádoby a necháme chvíli v chladu marinovat. Poté asi 40 minut dusíme. Během úpravy maso mícháme. Těstoviny Penne uvaříme podle návodu, propláchneme studenou vodou a promastíme. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou , zalijeme smetanou a ihned stáhneme ze zdroje tepla. Tuto směs promícháme s vařenými těstovinami, sekanou petrželovou natí, na nudličky překrájenými paprikami a s králičím masem s výpekem.

Podle chuti dokořeníme. Při podávání můžeme posypat parmazánem a ozdobit petrželovou natí. 

 

♠ Bulgureto s masem a zeleninou

(norma pro 10 osob)

maso drůbeží nebo vepřové 700 g                                                                                                                                                                                                                                              cibule  190 g                                                                                                                                                                                                                                                                                  

mrkev,petržel 300 g                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           80 g bulgur  1 680 g

česnek 2 g

hrášek 100 g

olej 130 g

kmín 2 g

barvné papriky (žlutá, červená, zelená) 250 g

sůl 2 g

petrželová nať 10 g

Maso nakrájíme na kostky. Na oleji krátce osmahneme kořenovou zeleninu, plátky cibule a ochutíme kmínem. Směs přidáme k masu osolíme, přidáme česnek, promícháme, osmahneme, podlijeme voudou  a dusíme (nebo pečeme v troubě). Před dopečením přidáme kostičky barevných paprik.   Bulgur uvaříme podle návodu. Maso se zeleninou  a bulgur smícháme, přidáme okapaný hrášek, podle chuti osolíme a provoníme sekanou petrželovou natí. Pokrm před podáváním sypeme strouhaným sýrem. Můžeme doplnit zeleninovým salátem.

 

♠ Barevné vepřové nudličky

(norma na 10 porcí)

Vepřová kýta 1 000 g

Cibule 100 g

Mrkev (nudličky) 200 g

Fazolové lusky 200 g

Rajský protlak 80 g

Smetana 12 %  100 g

Sůl  20 g

Bylinky 10 g

 Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme a opečeme na oleji, vyjmeme. Přidáme cibuli a opečeme. Vložíme na nudličky nakrájenou mrkev, fazolové lusky,rajský protlak, podlijeme vodou, dochutíme bylinkami a krátce podusíme. Ve smetaně rozmícháme mouku, zahustíme, dochutíme,vložíme maso a necháme projít varem.

 Příloha : špecle

 

 ♠ Čočková pomazánka

(receptura na 10 porcí)

čočka  150 g

máslo  150 g

rajčatový protlak 30 g 

mrkev  50 g

celer 20 g

petržel 20 g

Kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka. Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a necháme ½ hodiny máčet. V čisté vodě čočku přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut až je čočka měkká. Vychladíme a rozmixujeme. Přidáme sůl, máslo, rajčatový protlak, vařenou strouhanou zeleninu a vše vyšleháme. Pomazánku mažeme na celozrnný chléb nebo bagetky.Ihned podáváme.  

 

♠ Pomazánka vaječná s mrkví

(receptura na 10 porcí)

máslo  450 g

vejce 4 ks

mrkev 60 g

pažitka (petrželka)

sůl

 Máslo ušleháme do pěny , přidáme na tvrdo uvařená , nastrouhaná vejce a opět vyšleháme. Na konec přidáme jemně nastrouhanou mrkev, sůl a nasekanou pažitku nebo petrželku.Podáváme ihned. Mažeme na  celozrnné pečivo, křehký chléb knuspi. Máslo můžeme nahradit taveným sýrem.

 

♠ Pomazánka z olejovek s Lučinou

(receptura na 10 porcí) 

lučina(terminovaný sýr)  330 g

olejovky 330 g

bílý jogurt 120 g

sůl 10 g

olej stolní 40 g 

bylinky natě

 Lučinu ušleháme s jogurtem a solí. Olejovky očistíme a rozkrájíme na kousky, zamícháme do ušlehané Lučiny, ochutíme sekanými zelenými bylinkami. Podáváme ihned . Mažeme na chléb, tmavé pečivo, celozrnné pečivo. Místo ojejovek můžeme použít jiný druh ryb v oleji.

 

♠ Tvarohová pomazánka s medem

(receptura na 10 porcí)

Tvaroh měkký  280 g

rostlinný tuk 170 g

med 100 g

Rostlinný tuk vyšleháme s tvarohem do pěny, přidáme med a znovu vyšleháme. Mažeme na chléb nebo veku. 

Vhodná příloha : ovoce 

 

♠ Kuskusový nákyp se šunkou a zeleninou

(receptura na 10 porcí)

Kuskus  500 g

olivový olej 100 g

cibule 200 g

paprika červená 200 g

pórek 150 g

šunka pro děti 300 g

hrášek jemný bez nálevu 240 g

kukuřice sladká bez nálev 240 g

vejce 10 ks

mozzarella 150 g

solčanka koření bez glutamátu 12 g   (nebo vegeta pro děti natur Vitana bez glutamátu)

 

    Vegetu nebo solčanku rozmícháme ve vroucí vodě, stáhneme z tepelného zdroje a vsypeme kuskus. Promícháme a necháme chvilku nabobtnat. Poté znovu promícháme vidličkou. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kostičky paprik, krájený pórek a podusíme. Vmícháme nudličky šunky pro děti, hrášek a kukuřici. Připravenou směs zamícháme do kuskusu,  dochutíme a zlehka vmícháme rozšlehaná vejce. Do olejem vymazané a strouhankou vysypané gastronádoby dáme směs s vajíčky a pečeme  v konvektomatu nebo troubě při 160 stupních C asi 20-30 minut. Před dopečením posypeme povrch nákypu strouhaným sýrem a dopékáme. Z nákypu krájíme jednotlivé porce a přikládáme zeleninu. zdobíme vhodnou bylinkou.

 

♠ Špindlerovo maso

(10 porcí pro dospělé)

vepřová kýta 800 g

vepřová játra 200 g

paprika čerstvá 200 g

žampiony 80 g

olej 100 g

kečup 20 g

cibule 100 g

paprika sladká 20 g

solčanka koření 20 g

sůl

    Maso nakrájíme na hrubší nudle, játra nakrájíme na drobné nudličky. Maso a játra  osolíme. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Přidáme maso a játra, krátce v základu opečeme.  Přidáme nakrájenou papriku, žampiony, kečup , dochutíme a dusíme do měkka. 

Vhodné přílohy – těstoviny,rýže, brambory

 

♠ Vitamínová pomazánka

(10 porcí )

máslo   80 g

sýr tavený  220 g

mrkev 50 g

jablka 220 g

citrónová šťáva

pažitka

sůl

Máslo utřeme do hladka se sýrem, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nakrájenou pažitku, ochutíme solí a citrónovou šťávou. Zdobíme na plátky nakrájenými jablky.

 

♠ Šoulet s masem a zeleninou

(norma pro 10 osob)

Potřebujeme:

kroupy (suché) 400g

hrách (suchý)  400g

cibule 200g

sůl 20g

vepřové maso libové 500g

zelenina kořenová  300g

kapusta  200g

pórek 100g

slanina 40g

olej 40g

česnek 20g

bobkový list 2g

nové koření 2g

majoránka 5g

Hrách přebereme, propláchneme a namočíme na několik hodin do vody, nejlépe v chladu přes noc. Kroupy namočíme na hodinu do studené vody, pak vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou, osolíme, přídáme bobkový list a nové koření, uvaříme a měkké propláchneme. Vodu z nabobtnalého hrachu slijeme, přidáme dostatečné množství čerstvé vody a uvaříme, ke konci varu můžeme osolit. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, přidáme olej, nasekanou cibuli a vepřové maso nakrájené na kostky. Podlijeme a dusíme do poloměkka, pak přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrájenou spařenou kapustu a pórek nakrájený na kolečka. Dusíme, smícháme s uvařeným hrachem a kroupami, ochutíme česnekem a majoránkou. Chvíli zapečeme v troubě a podáváme se sterilovanou okurkou nebo zeleninovým salátem.

 

♠ Pomazánka celerová s tvarohem

tvaroh měkký polotučný  250 g

zakysaná smetana  120 g

celer 120 g

sýr eidam 100 g

sůl 

pažitka 10 g

citrónová šťáva 10 g

Měkký tvaroh ušleháme se zakysanou smetanou a solí. Syrový celer nastrouháme na jemné nudličky, zakapeme citrónovou šťávou, spolu s jemně ustrouhaným sýrem a sekanou pažitkou zamícháme do ušlehaného tvarohu. Vychladíme a podáváme s pečivem, chlebem nebo tousty.

Místo zakysané smetany lze použít zcela nebo z části bílý jogurt.

 

♠ Cizrnová  pomazánka

Cizrnová mouka  100 g

horká voda 300 g

máslo,nebo rostlinný tuk 75 g

pórek 50 g

česnek 2 stroužky

tuňák v oleji (konzerva) 80 g

cibule

sůl

citrónová šťáva z poloviny citrónu

 

Do cizrnové mouky nalijeme horkou osolenou vodu (jako na těstoviny), těsto promícháme a přidáme máslo. Vše ušleháme do hladké kaše. Kaši (základ) necháme vychladnout, přidáme nadrobno nakrájený pórek,česnek,cibuli,sůl.citrónovou šťávu a tuňáka.

Vše zamícháme, přidáme máslo (nebo rostlinný tuk) a  vyšleháme do hladkého krému.