V jídelně lze provozovat doplňkovou činnost, pokud poskytování stravovacích služeb veřejnosti bude časově nebo prostorově odděleno od školního stravování. Prostředky získané doplňkovou činností jsou mimorozpočtovými zdroji a jsou vedeny odděleně.
Provozní doba školní jídelny : pondělí – pátek 6:15 – 15:00 hodin
Strava se vydává v hodinách stanovených vedoucí školní jídelny po dohodě s ředitelkou MŠ tak, aby netrpěla kvalita jídla a nebyl narušen stravovací režim a provoz školy. Obědy jsou vydávány z výdejních vyhřívacích vozů na výdejnách u jednotlivých tříd, pouze u tříd Pařezová chaloupka a u Rákosníčka se obědy vydávají z výdejních vozů ve třídách , a to za dodržení hygienických a organizačních zásad výdeje. Po celý den je zajištěn pitný režim -čaj,minerálka ,džus
apod.
přesnídávka 8:30 – 9:00 hodin
oběd 11:30 - 12:30 hodin
svačina 14:00 - 14:30 hodin
V době uzavření mateřské školy (prázdniny) a v době nemoci dítěte není nárok na stravu za sníženou cenu. První den nemoci je možné oběd vyzvednout do jídlonosičů.
V případě, že bude jídlo odebráno v jídlonosiči, je nutno dodržet hygienické a organizační podmínky výdeje, a to zejména:
a) výdej do jídlonosičů probíhá v čase mimo běžný výdej a to 10:45 - 11:00 hodin
b) strávník jídlonosič po naplnění ihned odebere
c) nikdy nezůstávají prázdné ani plné jídlonosiče v kuchyni nebo ve výdejně
d) v případě, že se osoba, která chce vydat stravu do přepravních nádob, dostaví mimo výdejní
dobu k tomu určenou, musí vyčkat pokynů pracovnic školní jídelny a nesmí křížit běžný
provoz
- zákonný zástupce dítěte vyplní a odevzdá v kanceláři ŠJ formulář Přihláška ke stravování, který obsahuje základní informace o strávníkovi. Formulář je k dispozici v kanceláři ŠJ nebo na třídách u paní učitelek.
Výše úhrady vyplývá ze znění vyhlášky MŠMT ČR č. 107/2005 Sb., o školním stravování , ve znění pozdějších předpisů.
a) potraviny a to ve výši finančního normativu (normativ je stanoven výše uvedenou vyhláškou)
hradí v plné výši rodiče (zákonní zástupce dítěte)
b) ostatní věcné náklady- hradí organizace z příspěvku zřizovatele
c) mzdové náklady – hradí organizace z příspěvku na platy zaměstnanců
Zákonní zástupci dětí hradí příspěvek za školní stravování ve výši finančního normativu, který na potraviny stanoví vedoucí školní jídelny v souladu s výše uvedenou vyhláškou.
Zaměstnanci školy hradí stravné ve výši finančního normativu na potraviny, který je možno snížit o příspěvek poskytnutý zaměstnavatelem z FKSP.
Cizí strávníci hradí plnou cenu oběda, tzn. finanční normativ na potraviny,ostatní věcné náklady
a mzdové náklady.
Povinnost uhradit úplatu za stravování vzniká vždy do konce následujícího měsíce po odebrání
stravy.
Úhrada stravného je realizována zpětně bezhotovostně vždy k 17. následujícího měsíce, nebo složenkou vystavenou do 10., splatnou do konce následujícího měsíce po měsíci stravovacím..
Strávníkům, kteří ukončí docházku do mateřské školy odchodem do 1.třídy, končí nárok na zvýhodněné stravování.Tito strávníci jsou vyřazeni z evidence strávníků automaticky. Příkaz k inkasu zruší zákonný zástupce po zaplacení stravného za červen, tj. po 17. červenci. Ostatní strávníci , kteří ukončí docházku ,odhlásí ze stravování zákonný zástupce ústně nebo písemně (i v průběhu školního roku).
V případě, že se neodhlásí ze stravování i přes skutečnost, že strávník oběd neodebral, bude na něm částka za neodhlášenou stravu vymáhána.
V případě, že plátci stravného zjistí nesrovnalosti v inkasu stravného nebo mají připomínky ke kvalitě stravy, popřípadě k provozu ŠJ, jsou oprávněni požadovat na odpovědné pracovnici řádné objasnění situace. Veškeré reklamace a stížnosti řeší vedoucí ŠJ ve spolupráci s ředitelkou mateřské školy.
Hana Oušková Mgr. Kateřina Burgstallerová
vedoucí ŠJ ředitelka MŠ
Modernizace vybavení kuchyně vede k zvyšování kvality v přípravě pokrmů s dodržením zdravé technologie přípravy pokrmů a nápojů. Dětem je tak podávána plnohodnotná a vyvážená strava se zachováním vhodné skladby jídelníčku, mají stále dostatek tekutin s ohledem na individuelní potřeby a aktuální roční období.
Provozní řád školy nastavuje interval mezi podáváním jednotlivých jídel. Tím je zajištěn pravidelný denní rytmus a řád, zároveň však umožňuje organizaci činností v průběhu dne přizpůsobit potřebám a aktuální situaci.
Děti se spolupodílejí na přípravě k stolování. Nesmějí být do jídla nuceny, mají možnost ovlivnit množství a do určité míry i skladbu jídla.
V denním programu je respektována individuální potřeba aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí. Dětem s nižší potřebou spánku je nabízen po krátkém odpočinku klidový program v podobě doplňkových programů a klidových činností. Donucování dětí ke spánku na lůžku je nepřípustné.
Pedagogové se sami chovají podle zásad zdravého životního stylu a poskytují tak dětem přirozený vzor.
Záměry:
- vést děti, aby stolování vnímaly také jako společenský akt
- naučit děti zdravému stolování, které je součástí zdravého životního stylu
- plně využívat délku pobytu dětí venku všemi pedagogy a dětem tak poskytnout dostatek prostoru pro pohyb
- snažit se více činností přenést ven – na zahradu, hřiště, do přírody
- vypracovat dílčí projekt k podpoře zdravého stravování, které je součástí zdravého životního stylu, a napomoci tak stanovit cíle a záměry v oblasti stravování
Úplata za školní stravování je určena výší finančního normativu dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., ve znění vyhlášky č. 463/2011 Sb., o školním stravování.
Cena stravného v naší mateřské škole je stanovena s ohledem na plnění spotřebního koše, zachování pestrosti jídelníčku a naplnění požadavků výše uvedené vyhlášky.
Mateřská škola Planá nad Lužnicí stanovuje dle vyhlášky o školním stravování č.107/2005Sb., ve znění pozdějších předpisů, cenu stravného od 1.9.2019 takto :
45,- Kč děti MŠ ( 7-10 let) svačina+oběd+svačina
34,- Kč děti MŠ (7 -10 let) svačina + oběd
42,- Kč děti MŠ (3 – 6 let) svačina + oběd + svačina
32,- Kč děti MŠ (3 – 6 let) svačina + oběd
V českém předpise najdeme krátkou zmínku v prováděcím předpise Zákona o potravinách č.110/1997 Sb., ve vyhlášce č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin . V § 8, odst. 10 je stanoveno, že potravina, která obsahuje alergen, musí být označena „jasně a zřetelně“ pro spotřebitele, ve školní jídelně je to „strávník“.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce hlídat sám.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označující alergen.
H. Oušková
školní jídelna MŠ