Recepty
Oblíbené recepty jídel ze školní jídelny
♠ Salát z červené řepy s pomerančem
(norma na 10 osob)
Červená řepa nudličky Bonduelle 600 g
Pomeranče 350 g
Med 50 g
♠ Vihorlatský kuřecí řízek
(norma na 10 osob)
kuřecí prsa 800 g
olej 60 ml
fazolové lusky (mražené nebo sterilované) 160 g
sýr eidam 130 g
mouka hladká 40 g
cibule 60 g
sůl, podle chuti koření, podle chuti máslo, červená paprika čerstvá 25 g
Maso omyjeme,osušíme,naporcujeme,naklepeme,osolíme,okořeníme a opečeme na oleji. Opečené maso naskládáme na olejem vymazaný plech. Fazolky uvaříme (pokud používáme sterilované, tak nevaříme), orestujeme na másle a položíme na plátek masa, přikryjeme plátkem eidamu a zapečeme, až se sýr roztvaví. Zdobíme červenou paprikou. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
♠ Králičí nudličky s penne těstovinami
(norma na 10 dospělých porcí)
králík hřbet bez kosti 700 g
olej 18 g
těstoviny penne 1 840 g
sůl 20 g
cibule 85 g
smetana 33 % 70 g ( lze nahradit kokosovým mlékem)
petrželová nať 8 g
směs paprik 600 g (červená,zelená,žlutá)
tuk 40 g
paprika sladká 10 g (můžeme nahradit Kari kořením)
Králičí hřbety nakrájíme na nudličky, osolíme (můžeme okořenit dětským kořením Natur Vegeta, Solčankou nebo bylinkami) a promícháme s olejem. Vložíme do gastronádoby a necháme chvíli v chladu marinovat. Poté asi 40 minut dusíme. Během úpravy maso mícháme. Těstoviny Penne uvaříme podle návodu, propláchneme studenou vodou a promastíme. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou , zalijeme smetanou a ihned stáhneme ze zdroje tepla. Tuto směs promícháme s vařenými těstovinami, sekanou petrželovou natí, na nudličky překrájenými paprikami a s králičím masem s výpekem.
Podle chuti dokořeníme. Při podávání můžeme posypat parmazánem a ozdobit petrželovou natí.
♠ Bulgureto s masem a zeleninou
(norma pro 10 osob)
maso drůbeží nebo vepřové 700 g cibule 190 g
mrkev,petržel 300 g 80 g bulgur 1 680 g
česnek 2 g
hrášek 100 g
olej 130 g
kmín 2 g
barvné papriky (žlutá, červená, zelená) 250 g
sůl 2 g
petrželová nať 10 g
Maso nakrájíme na kostky. Na oleji krátce osmahneme kořenovou zeleninu, plátky cibule a ochutíme kmínem. Směs přidáme k masu osolíme, přidáme česnek, promícháme, osmahneme, podlijeme voudou a dusíme (nebo pečeme v troubě). Před dopečením přidáme kostičky barevných paprik. Bulgur uvaříme podle návodu. Maso se zeleninou a bulgur smícháme, přidáme okapaný hrášek, podle chuti osolíme a provoníme sekanou petrželovou natí. Pokrm před podáváním sypeme strouhaným sýrem. Můžeme doplnit zeleninovým salátem.
♠ Barevné vepřové nudličky(norma na 10 porcí)
Vepřová kýta 1 000 g
Cibule 100 g
Mrkev (nudličky) 200 g
Fazolové lusky 200 g
Rajský protlak 80 g
Smetana 12 % 100 g
Sůl 20 g
Bylinky 10 g
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme a opečeme na oleji, vyjmeme. Přidáme cibuli a opečeme. Vložíme na nudličky nakrájenou mrkev, fazolové lusky,rajský protlak, podlijeme vodou, dochutíme bylinkami a krátce podusíme. Ve smetaně rozmícháme mouku, zahustíme, dochutíme,vložíme maso a necháme projít varem.
Příloha : špecle
♠ Čočková pomazánka
(receptura na 10 porcí)
čočka 150 g
máslo 150 g
rajčatový protlak 30 g
mrkev 50 g
celer 20 g
petržel 20 g
Kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka. Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a necháme ½ hodiny máčet. V čisté vodě čočku přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut až je čočka měkká. Vychladíme a rozmixujeme. Přidáme sůl, máslo, rajčatový protlak, vařenou strouhanou zeleninu a vše vyšleháme. Pomazánku mažeme na celozrnný chléb nebo bagetky.Ihned podáváme.
♠ Pomazánka vaječná s mrkví
(receptura na 10 porcí)
máslo 450 g
vejce 4 ks
mrkev 60 g
pažitka (petrželka)
sůl
Máslo ušleháme do pěny , přidáme na tvrdo uvařená , nastrouhaná vejce a opět vyšleháme. Na konec přidáme jemně nastrouhanou mrkev, sůl a nasekanou pažitku nebo petrželku.Podáváme ihned. Mažeme na celozrnné pečivo, křehký chléb knuspi. Máslo můžeme nahradit taveným sýrem.
♠ Pomazánka z olejovek s Lučinou
(receptura na 10 porcí)
lučina(terminovaný sýr) 330 g
olejovky 330 g
bílý jogurt 120 g
sůl 10 g
olej stolní 40 g
bylinky natě
Lučinu ušleháme s jogurtem a solí. Olejovky očistíme a rozkrájíme na kousky, zamícháme do ušlehané Lučiny, ochutíme sekanými zelenými bylinkami. Podáváme ihned . Mažeme na chléb, tmavé pečivo, celozrnné pečivo. Místo ojejovek můžeme použít jiný druh ryb v oleji.
♠ Tvarohová pomazánka s medem
(receptura na 10 porcí)
Tvaroh měkký 280 g
rostlinný tuk 170 g
med 100 g
Rostlinný tuk vyšleháme s tvarohem do pěny, přidáme med a znovu vyšleháme. Mažeme na chléb nebo veku.
Vhodná příloha : ovoce
♠ Kuskusový nákyp s kuřecím masem a zeleninou
(receptura na 10 porcí)
Kuskus 500 g
olivový olej 100 g
cibule 200 g
paprika červená 200 g
pórek 150 g
kuřecí maso 300 g
hrášek jemný bez nálevu 240 g
kukuřice sladká bez nálev 240 g
vejce 10 ks
mozzarella 150 g
solčanka koření bez glutamátu 12 g (nebo vegeta pro děti natur Vitana bez glutamátu)
Vegetu nebo solčanku rozmícháme ve vroucí vodě, stáhneme z tepelného zdroje a vsypeme kuskus. Promícháme a necháme chvilku nabobtnat. Poté znovu promícháme vidličkou. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kostičky paprik, krájený pórek a podusíme. Vmícháme nudličky kuřecího masa, hrášek a kukuřici. Připravenou směs zamícháme do kuskusu, dochutíme a zlehka vmícháme rozšlehaná vejce. Do olejem vymazané a strouhankou vysypané gastronádoby dáme směs s vajíčky a pečeme v konvektomatu nebo troubě při 160 stupních C asi 20-30 minut. Před dopečením posypeme povrch nákypu strouhaným sýrem a dopékáme. Z nákypu krájíme jednotlivé porce a přikládáme zeleninu. zdobíme vhodnou bylinkou.
♠ Špindlerovo maso
(10 porcí pro dospělé)
vepřová kýta 800 g
vepřová játra 200 g
paprika čerstvá 200 g
žampiony 80 g
olej 100 g
kečup 20 g
cibule 100 g
paprika sladká 20 g
solčanka koření 20 g
sůl
Maso nakrájíme na hrubší nudle, játra nakrájíme na drobné nudličky. Maso a játra osolíme. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Přidáme maso a játra, krátce v základu opečeme. Přidáme nakrájenou papriku, žampiony, kečup , dochutíme a dusíme do měkka.
Vhodné přílohy – těstoviny,rýže, brambory
♠ Vitamínová pomazánka
(10 porcí )
máslo 80 g
sýr tavený 220 g
mrkev 50 g
jablka 220 g
citrónová šťáva
pažitka
sůl
Máslo utřeme do hladka se sýrem, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nakrájenou pažitku, ochutíme solí a citrónovou šťávou. Zdobíme na plátky nakrájenými jablky.
♠ Šoulet s masem a zeleninou
(norma pro 10 osob)
Potřebujeme:
kroupy (suché) 400g
hrách (suchý) 400g
cibule 200g
sůl 20g
vepřové maso libové 500g
zelenina kořenová 300g
kapusta 200g
pórek 100g
olej 40g
česnek 20g
bobkový list 2g
nové koření 2g
majoránka 5g
Hrách přebereme, propláchneme a namočíme na několik hodin do vody, nejlépe v chladu přes noc. Kroupy namočíme na hodinu do studené vody, pak vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou, osolíme, přídáme bobkový list a nové koření, uvaříme a měkké propláchneme. Vodu z nabobtnalého hrachu slijeme, přidáme dostatečné množství čerstvé vody a uvaříme, ke konci varu můžeme osolit. Přidáme olej, nasekanou cibuli a vepřové maso nakrájené na kostky. Podlijeme a dusíme do poloměkka, pak přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrájenou spařenou kapustu a pórek nakrájený na kolečka. Dusíme, smícháme s uvařeným hrachem a kroupami, ochutíme česnekem a majoránkou. Chvíli zapečeme v troubě a podáváme se sterilovanou okurkou nebo zeleninovým salátem.
♠ Pomazánka celerová s tvarohem
tvaroh měkký polotučný 250 g
zakysaná smetana 120 g
celer 120 g
sýr eidam 100 g
sůl
pažitka 10 g
citrónová šťáva 10 g
Měkký tvaroh ušleháme se zakysanou smetanou a solí. Syrový celer nastrouháme na jemné nudličky, zakapeme citrónovou šťávou, spolu s jemně ustrouhaným sýrem a sekanou pažitkou zamícháme do ušlehaného tvarohu. Vychladíme a podáváme s pečivem, chlebem nebo tousty.
Místo zakysané smetany lze použít zcela nebo z části bílý jogurt.
♠ Cizrnová pomazánka
Cizrnová mouka 100 g
horká voda 300 g
máslo,nebo rostlinný tuk 75 g
pórek 50 g
česnek 2 stroužky
tuňák v oleji (konzerva) 80 g
cibule
sůl
citrónová šťáva z poloviny citrónu
Do cizrnové mouky nalijeme horkou osolenou vodu (jako na těstoviny), těsto promícháme a přidáme máslo. Vše ušleháme do hladké kaše. Kaši (základ) necháme vychladnout, přidáme nadrobno nakrájený pórek,česnek,cibuli,sůl.citrónovou šťávu a tuňáka.
Vše zamícháme, přidáme máslo (nebo rostlinný tuk) a vyšleháme do hladkého krému.
♣ Mrkvový karbanátek se sýrem
(norma na 10 porcí)
Mrkev 2 000 g
Sýr eidam 260 g
Vejce 4 ks
Strouhanka 100 g
Česnek 20 g
Žemle 100 g
Mouka hladká 70 g
sůl
Mrkev očistíme a uvaříme doměkka. Mrkev scedíme a nastrouháme najemno.
K nastrouhané mrkvi přidáme nastrouhaný sýr a dobře promícháme..
Do směsi vmícháme vejce, mouku dochutíme solí, případně česnekem.
Z těsta tvoříme navlčenýma rukama malé placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji, nebo pečeme na plechu v konvektomatu.